Kwas stearynowy (Stearic Acid)

Nasycony kwas tłuszczowy o konsystencji stałej i białej barwie, otrzymywany z naturalnego wosku roślinnego. Słabo rozpuszczalny w wodzie, zaś dobrze rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych i etanolu. Substancja renatłuszczająca stosowana w preparatach myjących. Odbudowuje barierę lipidową i częściowo hamuje proces wymywania lipidów z warstwy rogowej naskórka, dzięki czemu zapobiega  przesuszeniom się skóry. W obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości myjących i wzmacniających pienienie. Służy jako emulgator W/O – składnik umożliwiający powstanie emulsji, czyli wymieszanie fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka i balsamy. Chroni kosmetyk przed rozwarstwianiem, tym samym przedłuża ich trwałość.