Koenzym Q10

Budowa koenzymu Q10 jest podobna do struktur witaminy E i K, jest to substancja rozpuszczalna w tłuszczach. Koenzym Q10 (ubichinon) jest szeroko rozpowszechniony w przyrodzie: jest on składnikiem wszystkich organizmów tlenowych. Jego obecność stwierdzono w roślinach, tkankach zwierzęcych i mikroorganizmach. Ubichinony są też obecne we wszystkich komórkach organizmu ludzkiego, głównie w mitochondriach, gdzie tworzą część składową łańcucha oddechowego – podstawowego elementu odpowiedzialnego za przemiany energetyczne komórki. Funkcją ubichinonów jest pośredniczenie w procesie oddychania. Polega to na odwracalnych reakcjach redukcji i utleniania dwóch form koenzymu. Dzięki temu mechanizmowi następuje neutralizacja wolnych rodników oraz regeneracja witaminy E.

Q10 uzyskuje się albo poprzez wyodrębnienie z jego naturalnego źródła (np. z alg) lub syntetyzując na drodze chemicznej.

Zawartość koenzymu zmniejsza się też wraz z wiekiem. Należy go włączać do fazy tłuszczowej w formulacji kosmetyków do cery dojrzałej. Aplikacja koenzymu Q10 pozwala stymulować oddychanie komórkowe. Dotleniona komórka lepiej funkcjonuje i szybciej usuwa metabolity ze swojej przestrzeni. Produkty kosmetyczne zawierające go w swoim składzie chronią skórę przed zanieczyszczeniem ze strony środowiska i wolnymi rodnikami, zwiększają zdolności obronne naskórka, pobudzają regenerację skóry, zmniejszają zmarszczki, zwiększają jędrność skóry, działają na nią „odmładzająco”. Badania dotyczące wykorzystania koenzymu Q10 potwierdzają możliwość wykorzystania go w preparatach kosmetycznych również jako naturalnego filtra przeciwsłonecznego o niskim ryzyku podrażnień.