Słowniczek kosmetyczny


article placeholder

Palmitynian izopropylu

Palmitynian izopropylu (Isopropyl Palmitate) Ciekły wosk, substancja stabilna chemiczna pochodzenia mineralnego, emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na...
article placeholder

Hydroxyethyl Acrylate

Hydroxyethyl Acrylate   Zagęstnik regulujący konsystencję kosmetyku naturalnego pochodzenia. Nadaje uczucie jedwabistości skórze i...
article placeholder

Olej z owoców rokitnika

Olej z owoców rokitnika (Hippophae Rhamnoides Oil) Gęsty, ciemnopomarańczowy olej o charakterystycznym zapachu. Pozyskiwany z owoców „ananasa syberyjskiego”, czyli rokitnika zwyczajnego. Należy do...
article placeholder

Wyciąg z kwiatów kocanki włoskiej

Wyciąg z kwiatów kocanki włoskiej (Helichrysum Italicum Extract) Ceniona przede wszystkim ze względu na właściwości regeneracyjne oraz korzystny wpływ na naczynka. Działa obkurczająco, wykazuje...
article placeholder

Olej z nasion słonecznika

Olej z nasion słonecznika (Helianthus Annuus Seed Oil) Olej o intensywnej, żółtej barwie i przejrzystej konsystencji. Źródło witaminy E, kwasu linolowego, oleinowego i palmitowego. Zawiera woski,...
article placeholder

Ekstrakt ze słonecznika

Ekstrakt ze słonecznika (Helianthus Annus Officinalis Flos Extract) Ekstrakt ze słonecznika podtrzymuje kolor blond włosów farbowanych. Wzbogaca, wzmacnia i chroni naskórek przed utratą wody,...
article placeholder

Hydrolat z kwiatów oczaru wirginijskiego

Hydrolat z kwiatów oczaru wirginijskiego (Hamamelis Virginiana Leaf Water) Znakomity środek do nawilżania cery mieszanej i tłustej z rozszerzonymi porami, cery wrażliwej oraz naczyniowej. Hydrolat z...
article placeholder

Wyciąg z oczaru wirgińskiego

Wyciąg z oczaru wirgińskiego (Hamamelis Virginiana Extract) Stosowany w produktach do pielęgnacji cery wrażliwej, naczyniowej i trądzikowej. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Łagodzi...
article placeholder

Cytrynian stearynianu gliceryny

Cytrynian stearynianu gliceryny (Glyceryl Stearate Citrate) Składnik emulgujący, umożliwiający powstanie emulsji i mieszanek zawierających wysoką zawartość tłuszczy, powyżej 50%. Przykładem...
article placeholder

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza Glabra Extract) Posiada silne właściwości wiązania wody w skórze. Wykazuje działanie nawilżające, łagodzące, antyoksydacyjne i...
article placeholder

Gliceryna

Gliceryna (Glycerin) Organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol trójwodorotlenowy. Bezbarwna lub lekko mętna ciecz o konsystencji syropu. Znajduje się w wielu roślinach. Występuje w...
article placeholder

Glukoza

Glukoza (Glucose) Cukier owocowy pozyskiwany z kukurydzy i winogron, który swoje zastosowanie w kosmetyce znajduje jako składnik o działaniu nawilżającym. Zatrzymuje wilgoć w naskórku, a także...
article placeholder

Geraniol

Geraniol Nienasycony alkohol alifatyczny, będący składnikiem olejków eterycznych i kompozycji zapachowych. Imituje zapach pelargonii i nadaje zapach świeżości. Maskuje niepożądane zapachy innych...
article placeholder

Wyciąg ze skrzypu polnego

Wyciąg ze skrzypu polnego (Equisetum Arvense) Skrzyp polny występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej, w Polsce jest rośliną bardzo pospolitą. Wyciąg ze skrzypu otrzymywany jest z całej...
article placeholder

Stearynian etyloheksylu

Stearynian etyloheksylu (Ethylhexyl Stearate) Substancja pozyskiwana z alkoholu etyloheksylowego, kwasu stearynowego i kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego. Nierozpuszczalna w wodzie. Łagodna, może...
article placeholder

Palmitynian etyloheksylu

Palmitate) Substancja syntetyczna, ester alkoholu 2-etyloheksylowego i kwasu palmitynowego. Stosowana w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która...
article placeholder

Etyloheksylogliceryna

Etyloheksylogliceryna (Ethylhexylglycerin) Konserwant pochodzenia roślinnego, alkilowa pochodna eteru gliceryny. Bezbarwna ciecz o słabym zapachu, odporna na wysokie oraz niskie temperatury, rozpuszczalna...
article placeholder

Olej z nasion marchwi

Olej z nasion marchwi (Daucus Carota (Carrot Tissue) Oil) Olej z nasion marchwi to źródło witamin A, B1, B2, C, minerałów i beta karotenu, czyli prowitaminy A, która należy do przeciwutleniaczy i...