Blog


article placeholder

Cytral

Cytral (Citral) Substancja występująca w olejkach eterycznych trawy cytrynowej, cytryny, pomarańczy, limonki i ziela angielskiego, może być także pozyskiwana syntetycznie. Rozpuszczalna w alkoholu i...
article placeholder

Błękit brylantowy FCF

Błękit brylantowy (CI 42090) Barwnik pochodzenia chemicznego w postaci czerwono-fioletowych granulek z połyskiem metalicznym. Rozpuszczalna w wodzie i etanolu, nierozpuszczalna w olejach...
article placeholder

Tatrazyna

Tatrazyna (C.I.19140) Barwnik cytrynowożółty pochodzenia chemicznego, rozpuszczalny w...
article placeholder

Czerwień koszeliniowa

Czerwień koszeliniowa (CI 16255) Czerwony barwnik monoazowy pochodzenia chemicznego. Rozpuszczalny w wodzie.Nadaje kolor podobny do koloru maku. Stosowany w różnych kosmetykach, także farbach do...
bertram-root-medicinal-herbs-flowers-bloom-159110

Ekstrakt z rumianku pospolitego

Ekstrakt z rumianku pospolitego (Chamomilla Recutita Flower Extract) Substancja aktywna, zawierająca olejek eteryczny, w skład którego wchodzi spiroeter, bisabolol, chamazulen. Ekstrakt z rumianku jest...
article placeholder

Palmitynian cetylu

Palmitynian cetylu (Cetyl Palmitate) Składnik tłuszczowy pochodzenia roślinnego, który powstaje w reakcji alkoholu cetylowego i kwasu pamitynowego. Emolient tłusty, wytwarzający na powierzchni skóry...
article placeholder

Cetearyl Glucoside

Cetearyl Glucoside  Niejonowa substancja powierzchniowo czynna pochodzenia roślinnego rozpuszczalna w wodzie. Otrzymywana w procesie kondensacji alkoholu cetearylowego i glukozy. Łagodna dla skóry i...
article placeholder

Ceteareth-20

Ceteareth-20  Niejonowa substancja powierzchniowo czynna powstała z PEG i alkoholu cetylowego, alkoholu tłuszczowego pochodzenia roślinnego. Substancja rozpuszczalna w wodzie i hydrofilowa, w wysokim pH...
article placeholder

Alkohol cetylostearylowy

Alkohol cetylostearylowy (Cetearyl Alcohol) Alkohol tłuszczowy powstały z alkoholu cetylowego i stearylowego o białej, woskowej konsystencji. Pozyskiwany z wosków olejów palmowego i kokosowego....
article placeholder

Ceramid 6

Ceramid 6 (Ceramide 6) Tłuszcz i lipid stosowany w produktach do pielęgnacji cery suchej i delikatnej. Chroni naskórek przed transepidermalną utratą wody i przesuszeniem. Odżywia szarą i zmęczoną...
article placeholder

Krystaliczny wosk mineralny

Krystaliczny wosk mineralny (Cera Microcristallina) Biała bądź bezbarwna substancja półsyntetyczna pozyskiwana z ropy naftowej. Bezzapachowa i nierozpuszczalna w wodzie. Jako emolient tłusty tworzący...
beeswax-candle-3413350_960_720

Wosk pszczeli

Wosk pszczeli (Cera Alba) Substancja naturalna, otrzymywana z plastrów woskowych wytwarzanych przez pszczoły Apis mellifica, a następnie oczyszczana głównie w celu pozbawienia koloru i zapachu. Wosk...
article placeholder

Lipoglicyna

Lipoglicyna (Capryloyl glycine) Substancja pochodzenia roślinnego powstała wskutek kombinacji aminokwasu - glicyny z chlorkiem kwasu kaprylowego. Występuje w postaci białego, bezzapachowego proszku. Ma...
article placeholder

Triglicerydy kwasu kaprylowego i kaprynowego

Triglicerydy kwasu kaprylowego i kaprynowego (Caprylic/Capric Triglyceride) Substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Poprawia konsystencję emulsji i nadaje...
japanese-camellia-697729_960_720

Wyciąg z białej herbaty

Wyciąg z białej herbaty (Camellia Sinensis (White Tea) Leaf Extract) Nazywany eliksirem młodości ze względu na swoje dobroczynne i przeciwstarzeniowe właściwości. Zabezpiecza naskórek przed...
8624940319_cfc0bd5830_o

Wyciąg z nagietka lekarskiego

Wyciąg z nagietka lekarskiego (Calendula Officinalis Flower Extract) Źródło olejku lotnego, flawonoidów, karotenoidów, alkoholi trój terpenowych, śluzów, związków żywicowych, goryczy i kwasu...
Bez nazwy

Wyciąg z peruwiańskiej rośliny Tara

Wyciąg z  peruwiańskiej rośliny Tara (Caesalpinia Spinosa) To specjalnie wyselekcjonowana substancja pozyskiwana z nasion Tara, peruwiańskiej rośliny występującej w suchym kimacie rejonu górskiego...
glass-3141865_960_720

Masło shea

Masło shea (Butyrospermum Parkii Fruit Butter) Nazywane także masłem karite, wytwarzane z owoców drzewa masłowego. Zawiera kwasy tłuszczowe (oleinowy, stearynowy, palmitynowy i linolenowy), witaminy...