Blog


witch-hazel-3987738_960_720

Wyciąg z oczaru wirgińskiego

Wyciąg z oczaru wirgińskiego (Hamamelis Virginiana Extract) Stosowany w produktach do pielęgnacji cery wrażliwej, naczyniowej i trądzikowej. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Łagodzi...
article placeholder

Cytrynian stearynianu gliceryny

Cytrynian stearynianu gliceryny (Glyceryl Stearate Citrate) Składnik emulgujący, umożliwiający powstanie emulsji i mieszanek zawierających wysoką zawartość tłuszczy, powyżej 50%. Przykładem...
licorice-233958_960_720

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza Glabra Extract) Posiada silne właściwości wiązania wody w skórze. Wykazuje działanie nawilżające, łagodzące, antyoksydacyjne i...
article placeholder

Gliceryna

Gliceryna (Glycerin) Organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol trójwodorotlenowy. Bezbarwna lub lekko mętna ciecz o konsystencji syropu. Znajduje się w wielu roślinach. Występuje w...
article placeholder

Glukoza

Glukoza (Glucose) Cukier owocowy pozyskiwany z kukurydzy i winogron, który swoje zastosowanie w kosmetyce znajduje jako składnik o działaniu nawilżającym. Zatrzymuje wilgoć w naskórku, a także...
article placeholder

Geraniol

Geraniol Nienasycony alkohol alifatyczny, będący składnikiem olejków eterycznych i kompozycji zapachowych. Imituje zapach pelargonii i nadaje zapach świeżości. Maskuje niepożądane zapachy innych...
horsetail-3337125_960_720

Wyciąg ze skrzypu polnego

Wyciąg ze skrzypu polnego (Equisetum Arvense) Skrzyp polny występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej, w Polsce jest rośliną bardzo pospolitą. Wyciąg ze skrzypu otrzymywany jest z całej...
article placeholder

Stearynian etyloheksylu

Stearynian etyloheksylu (Ethylhexyl Stearate) Substancja pozyskiwana z alkoholu etyloheksylowego, kwasu stearynowego i kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego. Nierozpuszczalna w wodzie. Łagodna, może...
article placeholder

Palmitynian etyloheksylu

Palmitynian etyloheksylu (Ethyhexyl Palmitate) Substancja syntetyczna, ester alkoholu 2-etyloheksylowego i kwasu palmitynowego. Stosowana w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na...
article placeholder

Etyloheksylogliceryna

Etyloheksylogliceryna (Ethylhexylglycerin) Konserwant pochodzenia roślinnego, alkilowa pochodna eteru gliceryny. Bezbarwna ciecz o słabym zapachu, odporna na wysokie oraz niskie temperatury, rozpuszczalna...
marchewka - iStock_000001978847_Large

Olej z nasion marchwi

Olej z nasion marchwi (Daucus Carota (Carrot Tissue) Oil) Olej z nasion marchwi to źródło witamin A, B1, B2, C, minerałów i beta karotenu, czyli prowitaminy A, która należy do przeciwutleniaczy i...
article placeholder

Eukaliptol

Eukaliptol (Cyneol) Bezbarwna ciecz o zapachu kamfory występująca głównie w olejku eterycznym otrzymywanym z eukaliptusa, piołunu bądź rozmarynu.Wykorzystywany jako składnik kompozycji zapachowych...
lemon-614349_960_720

Olejek lemongrasowy

Olejek lemongrasowy (Cymbopogon Flexuosus Oil) Zwany też olejkiem palczatki cytrynowej i olejkiem z trawy cytrynowej. Otrzymywany w procesie destylacji z parą wodną. Głównym składnikiem olejku jest...
article placeholder

Betaina kokosowa

Betaina kokosowa (Coco-Betaine) Amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna, hydrofilowa rozpuszczalna w wodzie i stabilna chemicznie. W zależności od środowiska, w jakim się znajduje (np. w...
agriculture-1846358_960_720

Olejek eteryczny ze skórki cytryny

Olejek eteryczny ze skórki cytryny  (Citrus Medica Limonum Oil) Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Znajduje swoje zastosowanie w kremach przeciwzmarszczkowych,...
oranges-1117644_960_720

Wyciąg ze słodkiej pomarańczy

Wyciąg ze słodkiej pomarańczy (Citrus Aurantium Dulcis Fruit Extract) Składnik naturalny o świeżym i soczystym zapachu. Działa antyseptycznie i łagodząco. Ma właściwości ściągające i...
article placeholder

Cytronelol

Cytronelol (Citronellol) Substancja występująca w olejkach eterycznych takich roślin jak: róża, geranium, melisa, liście cytryny, pomarańczy, może być także pozyskiwana syntetycznie. Imituje...
citrus-3246129_960_720

Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy (Citric Acid) Składnik pochodzenia roślinnego. Należy do grupy alfahydroksykwasów (AHA), łatwo rozpuszcza się w wodzie. Wykazuje działanie złuszczające, dzięki czemu usuwa...