Blog


currant-896233_960_720

Ekstrakt z babki lancetowatej

Ekstrakt z babki lancetowatej (Plantago Lanceloata Officinalis) Babka lancetowata znana również jako babka wąskolistna, wykorzystywana była w lecznictwie już w starożytnych Chinach, Persji i Rzymie....
16

2-Fenoksyetanol

2-Fenoksyetanol (Phenoxyethanol) Substancja chemiczna o kwiatowym zapachu występująca głównie w kosmetykach nawilżających -  balsamach, kremach, mleczkach i emulsjach. Znajduje się na zaakceptowanej...
pexels-photo-142890

Olej z awokado

Olej z awokado (Persea Gratissima Oil) Olej otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców awokado o wysokiej zawartości składników aktywnych, takich jak witaminy A, B, D, E, H, K, PP, F, nienasycone...
oil-3006588_960_720

Olejek geraniowy

Olejek geraniowy (Graveolens Flower Oil) Olejek eteryczny pozyskiwany z kwiatów pelargonii wonnej poprzez destylację z parą wodną. Znany z zapachu różanego i geranium. Głównymi składnikami olejku...
19

Ciekła parafina

Ciekła parafina (Paraffinum Liquidum) Emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach. Zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni...
20

Pantenol

Pantenol (Panthenol) Substancja pochodzenia roślinnego, prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego...
currant-896233_960_720

Wyciąg z żeń-szenia

Wyciąg z żeń-szenia (Panax Ginseng Root Extract) Żeń szeń to roślina rosnąca na dzikich terenach północno-wschodnich Chin, północy Półwyspu Koreańskiego, Japonii i wschodniej części Rosji....
Bez nazwy

Olej z nasion czarnuszki

Olej z nasion czarnuszki (Nigella Sativa Seed Oil) Czarnuszka, zwana także “czarnym kminkiem” jest znaną i cenioną rośliną już z czasów starożytności. Jest rośliną jednoroczną, która...
21

Niacynamid

Niacynamid (Niacynamid) Jedna z dwóch form witaminy B3 (tą druga jest kwas nikotynowy) pochodzenia roślinnego. Działa jako prekursor koenzymów NADH I NADPH, które odgrywają ważną rolę w produkcji...
mentha-spicata-855546_960_720

Ekstrakt z mięty pieprzowej

Ekstrakt z mięty pieprzowej (Mentha Piperita Leaf Water) Ekstrakt z mięty pieprzowej pozyskuje się z ziela mentha piperita. Głównymi składnikami są: olejek miętowy, kwas askorbinowy, karoten,...
800px-Melilotus_officinalis_(8349674604)

Ekstrakt z nostrzyka żółtego

Ekstrakt z nostrzyka żółtego (Melilotus Officinalis Extract) Ekstrakt z ziela nostrzyka stosowany jest przede wszystkim w maseczkach, kosmetykach do skóry tłustej, a także skłonnej do podrażnień i...
800px-Melaleuca_alternifolia_flowers

Olejek z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego (Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil) Olejek pozyskiwany przez destylację z parą wodną liści drzewa herbacianego. Zawiera cineol i terpineol. Działa...
22

Siarczan Magnezu

Siarczan Magnezu  (Magnesium Sulfate) Drobnokrystaliczna sól o białej barwie, dobrze rozpuszczalna w wodzie, składająca się z soli kwasu siarkowego oraz magnezu. W przyrodzie występuje jako minerał...
23

Pirolidonokarboksylan magnezu

Pirolidonokarboksylan magnezu (Magnesium PCA) Substancja hydrofilowa i higroskopijna, pochodzenia roślinnego. Zapobiega transepidermalnej utracie wody (utracie wody z organizmu przez skórę). Zatrzymuje...
macadamia-nuts-nut-protein

Olej z orzechów makadamii

 Olej z orzechów makadamii (Macadamia Ternifolia Seed Oil) Uzyskuje się poprzez tłoczenie nasion makadamii. Zawiera 57% kwasu olejowego, 25% kwasu palmitynowego, 15% nasyconych kwasów tłuszczowych,...
750px-Flax_flowers

Ekstrakt z nasion lnu zwyczajnego

Ekstrakt z nasion lnu zwyczajnego (Linum Usitatissimum Seed Extract) Stosowany w pielęgnacji cery suchej, odwodnionej, podrażnionej i wrażliwej. Ze względu na bogatą zawartość związków śluzowych i...