Żurawina to nie tylko doskonały dodatek do mięs i wędlin. Ten znany i ceniony owoc ma również wyjątkowe właściwości zdrowotne i skutecznie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Wzmianki o leczniczych właściwościach żurawiny znajdziemy już w średniowiecznych kronikach. Owoce żurawiny wykorzystywane były jako środek leczniczy przy reumatyzmie, zapaleniach śluzówki jamy ustnej, przeziębieniach, anginie, problemach żołądkowo-jelitowych oraz przy bólach głowy spowodowanych zaczadzeniem. Słynna uzdrowicielka Hildegarda z Bingen stosowała żurawinę również przy skąpych i bolesnych miesiączkach. Owoc ten znali także Indianie Ameryki Północnej, którzy soku żurawinowego używali do przemywania ran i wyciągania toksyn po zatrutych strzałach.

Dziwi więc fakt, że klasyczna medycyna właściwościami żurawiny zainteresowała się stosunkowo niedawno. Jak podają autorki artykułu „Możliwości wykorzystania właściwości żurawiny (Oxycoccus) we współczesnej medycynie”, żurawina staje się coraz bardziej popularna, a właściwości prozdrowotne tej niepozornej rośliny, zwanej niegdyś „cytryną dla ubogich” wydają się być nie do przecenienia, szczególnie w czasach, gdy naturalne substancje lecznicze zyskują coraz większe grono zwolenników. Przyczyna jest prosta: prozdrowotne właściwości żurawiny wiążą się z bogatym składem chemicznym jej soku. Dlatego jest on dziś stosowany między innymi w profilaktyce i leczeniu chorób dróg moczowych oraz w stomatologii i gastroenterologii. Żurawina jest także idealnym sprzymierzeńcem w walce z chorobami nowotworowymi.

Chemiczny skład soku z żurawiny oraz jego praktyczne zastosowanie znaleźć można w artykule naukowym opublikowanym w „Czytelni Medycznej”: link.

Fot.: Pixabay.com