Nadciśnienie tętnicze to jedna z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Badania wskazują, że cierpi na nią prawie miliard osób (w Polsce prawie 9 milionów). Szacuje się, że w 2025 roku na świecie żyć będzie aż 1,56 mld ludzi z wysokim ciśnieniem krwi.

Nadciśnienie tętnicze prowadzi między innymi do poważnych chorób serca, nerek i mózgu. I wpływa na jakość naszej cery. Otóż osoby z nadciśnieniem mają czerwone plamy na policzkach lub intensywnie zaczerwienioną całą powierzchnię twarzy (tego problemu nie wyeliminuje terapia dermatologiczna bądź używanie kosmetyków). Na szczęście metoda obniżenia ciśnienia jest prosta i bezbolesna: należy przede wszystkim ograniczyć spożycie soli!

„Przez miliony lat ewolucyjni przodkowie człowieka stosowali żywienie, w którym zawartość soli nie przekraczała 1 g/dobę – pisze Katarzyna Stolarz-Skrzypek i Kalina Kawecka-Jaszcz w artykule poświęconym metodom prewencji nadciśnienia tętniczego. – Sugeruje to, że człowiek współczesny jest genetycznie przystosowany do diety niskosodowej. Niestety, od ok. 5-10 tysięcy lat, wraz z rozwojem rolnictwa, rozpoczął się okres dodawania soli do jedzenia. Obecnie w krajach rozwiniętych, średnie dobowe spożycie soli wynosi ok. 10 g/dobę”.

Co istotne, spożywana przez nas sól powoduje nie tylko wzrost ciśnienia tętniczego. W organizmie człowieka uruchamiają się również mechanizmy kompensacyjne (pobudzające tzw. natriurezę), które mogą przyczyniać się do zastoju i zaostrzenia niewydolności serca oraz do obrzęków u kobiet w trakcie cyklu miesiączkowego.

Specjaliści radzą, by ograniczenie ilości soli w naszej kuchni połączyć ze zdrową dietą, opartą na spożywaniu warzyw, owoców, nabiału, oraz z obniżeniem spożycia produktów zawierających tłuszcze nasycone. Na początku, jedząc np. nieposolone warzywa, będziemy odczuwali „smakowy dyskomfort”, bo odniesiemy wrażenie, że potrawa jest po prostu mdła. Ale po kilku lub kilkunastu dniach stosowania diety bez soli warzywa nabiorą intensywnego smaku.

Pamiętajmy również o tym, by uważnie czytać etykiety na gotowych potrawach i produktach sprzedawanych w sklepach. Producenci publikują często informację o zawartości sodu, a ta będzie znacznie niższa niż całkowita zawartość soli w produkcie.

O innych korzyściach wynikających z obniżenia ilości spożywanej soli przeczytać możemy w czasopiśmie naukowym „Postępy Nauk Medycznych”: link.

Fot.: Pixabay.com