Olej rzepakowy jest najpopularniejszym olejem pojawiającym się na naszych stołach. I nic w tym dziwnego, skoro rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleisto-białkowych na świecie, a w jej uprawie prym wiedzie Unia Europejska (Polska znajduje się na trzecim miejscu, po Niemczech i Francji).

Dziś olej rzepakowy zaliczany jest do najcenniejszych tłuszczów jadalnych, przede wszystkim ze względu na wysoki poziom kwasów nienasyconych (ok. 90%), mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Skład i proporcje kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym są bardzo korzystne dla diety człowieka ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – linolowego i linolenowego.

Co ciekawe, olej rzepakowy jest skuteczniejszy w profilaktyce zdrowia niż olej słonecznikowy, sojowy, oliwkowy, krokoszowy, makowy, kukurydziany, olej z nasion dyni, z nasion winogron oraz olej sezamowy i arachidowy. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na skład chemiczny, charakteryzujący się odpowiednią ilością kwasu linolowego („konkurenci” mają go za dużo) oraz dużą zawartością witaminy E, K i prowitaminy A.

Składniki

Olej rzepakowy

Olej słonecznikowy

Oliwa z oliwek

Olej lniany

Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonasycone oleinowy

62%

18%

75%

23%

linolowy omega-6

20%

68%

9%

16%

α-linolenowy omega-3

10%

śl.

1%

51%

stosunek omega-6 do omega-3

2:1

>136:1

9:1

0,31:1

Ilość nasyconych kwasów

tłuszczowych

7%

14%

15%

10%

Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach witamina E (mg/100 g)

19

62

12

1

witamina K (μm/100 g)

150

9

33

0

prowitamina A (μm /100 g)

550

4

37

0

Warto przy tym wiedzieć, że olej rzepakowy, produkowany z uszlachetnionych odmian rzepaku o niskiej zawartości kwasu erukowego, ma skład kwasów tłuszczowych podobny do oliwy z oliwek (zawartość kwasów monoenowych wynosi powyżej 50%). Dlatego określa się go mianem „oliwy północy”. Skoro więc mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego korzystają z dobrodziejstw oliwy z oliwek i dzięki temu rzadziej chorują na miażdżycę, wrzody, cukrzycę i choroby układu krążenia, my także powinniśmy czerpać pełnymi garściami z tego, co daj nam olej rzepakowy.

Tabela składu chemicznego olejów roślinych pochodzi z artykułu „Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego”, opublikowanego w czasopismie naukowym „Postępy Fitoterapii”, dostępnym bezpłatnie pod adresem: link.

Fot.: Pixabay.com